Hyvinvointi




Landella vanhassa puutalossa Tammisaaressa



Elämän eliksiirejä puussa, Italiassa

Yksi tärkeistä elämänarvoistani liittyy terveyden ja hyvinvoinnin ylläpitämiseen. Olen kokenut myös sen miltä tuntuu, kun terveys pettää liian nuorena. Sairaalan ikkunasta on ikävää katsella ulkomaailmaa ja miettiä, että "tuolla elämä kulkee ja minä en ole osa sitä liikettä. " Onneksi tässä iässä on terve ja hyvinvoiva ja se kaikki on omien pitkäjänteisten valintojen tulosta. Terveys on lähestulkoon ainoita asioita, joihin me itse todella voimme vaikuttaa. Työpaikan pysymiseen, ihmissuhteen pysyvyyteen, yhteiskunnallisiin kuvioihin jne. ei yksin pysty vaikuttamaan. Vaikka sairastummekin meistä johtumattomista syistä, niin omilla valinnoillamme voimme vaikuttaa paranemiseen. Terveyden avaimet ovat omassa päässämme ja konkreettisissa käytännön teoissa. Ei myöskään auta, että tietää ja tiedostaa ja ajattelee, vaan pitää tehdä ja toimia muutosten eteen. Ei ajattelua, vaan toimintaa. Tekoja. Kukaan muu ei voi tehdä valintoja meidän puolestamme. Niin kauan kuin meillä on kädet ja jalat, joilla liikkua, sekä pää, jolla ajatella, on asiat aika hyvin. Niin kauan kuin voi hengittää ja vetää raikasta happea iloisin mieli keuhkoihin, niin kaikki on aika hyvin.

Kaikki muu hyvä näihin perusasioihin  on plussaa. Terveenä ja elinvoimaisena jaksamme rakastaa muita enemmän, tehdä työtä enemmän ja paremmin ja nauttia elämästä enemmän sekä voittaa elämän väistämättömiä haasteita. Hyvä terveys tai edes kohtuullinen hyvinvointikokemus on kaiken elämisen ja tekemisen perusta.

Minulle terveys ja hyvinvointi ei merkitse kieltäytymistä tai puritaanisuutta. Päin vastoin! Hyvinvointi on täysillä elämistä ja hulluttelua. Minulle terveys ja hyvinvointi on nautintoja, värejä ja hyviä makuja. Minusta tuli kasvissyöjä 15- vuotiaana. Siihen aikaan minun nuoruudessani oli vaikeaa perustella näitä valintojaan. Lukiossa piti pyytää terveydenhoitajalta lupaa syödä kasvisruokaa koululounaalla. Nykyisin on onneksi toisin ja jokainen voi valita kouluruokansa ja työpaikkaruokansa liha- ja kasvispitoisuuden itse. Kokeilin nuorempana täysvegaaniutta ja luin innoissani sveitsiläisen terveysgurun Alfred Vogelin ravinto-oppeja. Olen kolunnut lukuisia ravintoeepoksia. Nykyisin noudatan tasapainoisempaa ruokavaliota. Pääsääntöisesti syön tuoreita vihanneksia, marjoja, hedelmiä,pähkinöitä ja siemeniä. Suosin myös hyvää kalaa aina kun sellaista on saatavilla. Suosikkikalojani on kuha,siika ja lohi. Välimeren kaloista rakastan merianturaa. Syön kalan lisäksi äyriäisiä ja paljon maitotuotteita kuten juustoja ja luonnonjogurtteja, joista saa tarvittavaa proteiinia ja kalsiumia. Proteiininlähteeni ovat pähkinät, joita syön päivittäin paljon ( kaupanpäälle saa hyviä rasvahappoja) ja erilaiset tofut, kovat juustot ja maitotuotteet. Vältän pastaa,perunaa,riisiä,viljoja ja muita "tyhjiä" hiilihydraatteja. Anteeksi sana "tyhjä", mutta ravintoaineita on eniten siellä missä ei ole pitkää varastointia, tehtaan liukuhihnoja, leivontaa ja paketointia. Simppeliä.

En ole kuitenkaan fanaattinen, vaan mielen hyvinvoinnin  ja onnellisuuden takia nautin minäkin välillä tuoretta leipää voilla ja paahtoleipää erityisesti hyvällä hillolla…Hyvä tumma suklaa ja erityisesti raakasuklaa on sellaista, jolla hemmottelen erityisesti mieltäni. Alkoholin olen jättänyt kokonaan pois n. 8 vuotta sitten ja koska olo ja meininki on niin hyvä ilman sitä, niin jatkan samaan malliin niin kauan, kuin hyvältä tuntuu. Olen spontaani ja impulsiivinen perusluonteeltani enkä tarvitse alkoholia ainakaan rentoutumiseen ja sosiaalisiin tilanteisiin. Toki välillä kaipaan hyvien laatuviinien ja vuosikertakonjakin ja lempishampanjani makua kielenkärjellä. Olen intohimoinen ja "kaikki tai ei mitään"- ihminen, joten tässä kohtaa elämässäni olen onnellisimmillani ilman tätä upeaa juomaa. Olen löytänyt oman tasapainoni tällä tavalla ja muut eläkööt omalla tavallaan. Käyn juhlissa ja tapahtumissa aivan normaaliin tapaan iloiten - lasissani löytyy alkoholitonta olutta tai alkoholitonta skumppaa tai vichyä sitruunalohkolla. Kukaan ei koskaan kysele, eikä ketään kiinnosta toisten juomat.  Selkään taputuksia olen ainoastaan asiassa saanut, ja hyvä niin. Tiedostan kokemusteni kautta myös kolikon kääntöpuolen ja pyrin ymmärtämään kaikkia heitä, jotka valitsevat toisin.

Omaa ruokavaliotani kutsuisin ns. Happy Dietiksi. Onnellisuusdieetiksi. Syön värejä ja sellaisia makuja, jotka tuovat hyvää mieltä. Syön pieniä annoksia ja vähän kerrallaan, mutta usein. En koe kieltäytyväni koskaan mistään ja koen saavani valtavasti hyvää ravintoa osakseni tuoreista, lisäaineettomista ja värikkäistä luonnon antimista.  Kun teen ruokavalintoja mietin, että viekö tämä minua kohti sitä, mitä haluan ja arvostan: hoikkuutta, terveyttä, elinvoimaisuutta, mielihyvää ja sisäistä säteilyä ja elämän rakastamisen taitoa.

Hippokrateen sanoin: Olkoon ruoka lääkkeesi, lääke ruokasi.
Uskon sanontaan: Olet sitä mitä syöt.

Uskon myös sellaiseen vanhaan viisauteen, että on kuunneltava kehoaan vaikkapa sairaana tai surullisena. Tuolloin on annettava kehon levätä ravinnon suhteen. Jos ei ole nälkä- älä syö. Syö sitten kun tekee taas mieli ruokaa. Kehomme on viisas ja sille on annettava mahdollisuus parantua vaikkapa flunssaisena. Turha ruuan ahtaaminen toipilaana vaan kuluttaa elimistön omia prosesseja korjata sairautta. Entisaikojen viisaat lääkärit määräsivät paastoa sairaustiloihin. Globaali ruokateollisuus 24/ 7- elinkeinona lienee korjannut tämänkin. Edelleen uskon, että aikuinen ihminen ja yksilö tekee itselleen omannäköisiä valintoja keräämänsä tiedon perusteella myös ruokatottumusten suhteen. Yksi yhteinen ruokaympyrä ei todellakaan sovi kaikille.

Ihmisen keho ja solut ovat täysin samalla värähtelytaajuudella ihmisen mielen kanssa. Ravinto, josta kehomme koostuu on yhteydessä mielen tilaamme. Olemmehan ärtyisiä nälkäisenä ja flegmaattisia ja väsyneitä täydellä vatsalla ladattuina. Kun keho voi hyvin niin mieli voi hyvin. Kun mieli voi huonosti ja on melankolinen, voi mieltä hoitaa ravitsevalla ruoalla ja kehoa rasittavalla liikunnalla. Kun keho voi huonosti ja on väsynyt, voi kehoa hoitaa ja sen terveyttä edistää myönteisellä kirjallisuudella, levolla ja mietiskelyllä, hyvien ja voimauttavien ystävien läsnäololla ja tekemällä niitä asioita, joista pitää. Uskon holistisuuteen eli kokonaisvaltaiseen ihmiskäsitykseen. Tietoisesti asioita tekemällä ja itse itseään auttamalla erilaisin valinnoin ja teoin saa omalle itselle tärkeitä muutoksia elämässä aikaan. Saarnaaminen ei auta ketään- kukaan aikuinen ihminen ei halua neuvoja. Voi ainoastaan auttaa löytämään ihmisessä itsessä piilevät toiveet ja tarpeet, joiden kautta mennä "muutokseen" vaikkapa paremmassa terveydessä ja elämäntavoissa. Tämä on tahdon asia. Jos haluaa muutosta niin sisäinen motivaatio on iso. Jos porkkana ei ole tarpeeksi hyvä ( tavoite) niin ei kiinnosta. Valistus ei tehoa vaan ärsyttää. Kaikki on vapaaehtoista täällä- eläminenkin. Jokainen sekunti on valinta elämän ja kuoleman välillä.Jos haluaa elää hyvin ja pitkään, tekee valintoja sen eteen.




Rakkauteni hyvinvointiasioihin kumpuaa lapsuudesta. Isoisäni Walter Westphal toi 1980- luvun alussa Suomeen ns. luontaislääketieteen osa-alueen homeopatian. Hän on nyt jo isoksi kasvaneen Suomen Homeopaatit Ry:n perustajajäsen. Isoisäni oli yli 40- vuotiaana menestyvä konealan yrittäjä ja diplomi-insinööri, joka halusi pelastaa rakkaansa, isoäitini, kuolemalta. Isoäidilläni oli sairaus, jonka ennuste oli muutama kuukausi elinaikaa. Isoisäni möi menestyvän firmansa, hyppäsi täysin Suomessa tuntemattomalle vaihtoehtolääkinnän alalle ja lähti opiskelemaan keinoja perus koululääketieteen ulkopuolella, keinoja, joilla parantaa sairas vaimonsa. Ukkini sai alan uranuurtavan koulutuksen Ruotsissa ja Saksassa. Tuona aikana 80- luvun alussa ja aikuisiän ammatinvaihtajana pk- yrityksen toimitusjohtajasta parantajaksi, hän kohtasi paljon epäilyä ja ihmettelyä joka suunnasta. Kuitenkin hänen onnistui rohkeutensa ja luontaishoitojen avulla parantaa isoäitini kyseisestä sairaudesta. Hän perusti uuden yrityksen ja praktiikan, jonka avulla hänen onnistui n. 30 vuoden ajan auttaa muita ihmisiä eri sairauksien hoidossa. Uskon yrittäjyyteen ja siihen, että ihminen onnistuu kun hän löytää työlleen merkityksen ja tarkoituksen. Äitini jatkaa perheyritystämme. www.biologos.fi


Minä ja yli 80- vuotias saksalaistaustainen isoisäni


Isoisäni ja tyttäreni Claudia


Luonto ja luonnossa liikkuminen on aina ollut tärkeä voimavara. Se on yksi tapa eheytyä kiireen ja arjen keskellä ja saada hyvää fiilistä.



Mansikkapaikkani ja hiljentymishetki ulkoilureitin varrella. Näkymä saaristoon.

Kiireisessä työssä ja harrastuksissa elämänvoiman säilyttämisessä auttavat toki lisäravinteet. Olen käyttänyt koko aikuisikäni päivittäin erilaisia monivitamiinivalmisteita ja joitakin ravintolisiä, kuten öljyjä ja luontaisia yrttituotteita. Olen vaihtelunhaluinen ja kyllästyisin nopeasti, mikäli jumittuisin johonkin tiettyyn luottotuotteeseen. Minulla on kuitenkin muutamia sellaisia salaisia tuotteita, joita en vaihda. Elimistö tottuu helposti tiettyihin saamiinsa ainesosiin ja koen, että vaihtelemalla aika ajoin hyvinvointituotteita saa parhaita tuloksia aikaan. Suosin nestemäisiä vitamiinilisiä ja lisäravinteita, sillä ne imeytyvät kehoon parhaiten. Kulautan aamuhörpyksi Power Coctailini, ison kupin vahvaa maitokahvia ja joitakin vitamiineja kuten D- ja C- vitamiinit. Joskus saatan puristaa tuoretta greippimehua ja syödä luonnonjogurttia marjoilla tai hedelmillä  ja pähkinäseoksella. Aamupala ei ole tärkein ateriani vaan se on illallinen. Hyviä tuloksia työssä ja elämässä syntyy kun hieman itse "auttaa" kehoa ja mieltä jaksamaan vitamiinilisillä. Nopea elämänrytmi kuluttaa ja ravinnosta ei välttämättä saa kaikkea sitä mitä elimistö tarvitsee.

Olen esteetikko ja varmasti siitäkin johtuen kosmetiikan innokas kuluttaja ja kokeilija. Meikkaaminen on taidetta ja ennen kaikkea LEIKITTELYÄ väreillä ja ilmeillä- tilanteen mukaan ja tilaisuuden vaatimalla tavalla. Vapaa-ajallani viihdyn  meikittä. Kuitenkin koen, että asiakaspalvelussani ja ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa on tärkeää olla huoliteltu. Edustan mm. asiakkaani kotia työssäni. Se on muiden kunnioittamista, että huolehtii edes jossakin määrin esteettisyydestä. Kosmetiikassa kuten meikeissä on toki paljon kemikaaleja. Tästä syystä pyrin valitsemaan pääsääntöisesti luonnonkosmetiikkaa ihovoiteissa ja rasvoissa ja etsin tuotteita, joissa ei ole parabeeneja ja säilöntäaineita. Tällaisia tuotteita löytyy hyvin mm. Ruohonjuuri- ekomarketista, joka on erikoistunut luomu- ja lähituotannon tuotteisiin. www.ruohonjuuri.fi  Helppoa ja edullista on hulauttaa välillä kropalle vanhaa kunnon ruokakaapista löytyvää oliiviöljyä! Välillä sipaisen vartalovoidetta hiuslatvoihinkin. Kaikkea mitä voi syödä voi laittaa keholle. ;) Pyrin välttämään turhaa tuotteistettua kauneusteollisuushysteriaa ja purkkiarsenaalia enkä usko mainosteollisuuden luomiin väittämiin. Teen kokeiluja itselläni. :) Esteettiset kauneushoidot ja Spa- hoidot ovat hyviä mielelle ja keholle ne ovat oiva tapa välillä rentoutua. En myöskään tuomitse naisten ja miesten esteettistä kirurgiaa mikäli se parantaa oleellisesti ihmisen elämänlaatua ja myönteistä minäkuvaa. Tällä hetkellä omassa elämässäni uskon kuitenkin siihen, että hehku ja kauneus lähtee ensisijaisesti ihmisen sisältä eli oikeasta ravitsemuksesta, liikkumisesta ja myönteisistä ajatuksista vaikeuksista huolimatta. Sellainen näkyy ihmisessä ulospäin paremmin kuin leikelty, mutta elämässään ja itsessään onneton ihminen. Kaikissa valinnoissa suosittelen miettimään kahta kysymystä: Vapauttaako ja voimaannuttaako tällainen toimenpide ja ratkaisu minua? Jos se niin tekee niin GO!